De studenten creditcard is inmiddels gemeengoed bij de Nederlandse banken en het is voor de meeste studenten dan ook niet moeilijk om er een aan te vragen.
Naast de reguliere studenten creditcard kan je ook kiezen voor een debit card (ook wel een prepaid creditcard genoemd).
Hieronder lees je wat de voor en nadelen zijn zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Je kunt hem dus ook aanvragen als je bijvoorbeeld in een tussenjaar zit waarin je een reis gaat maken, of als je tijdelijk minder werkt omdat je vol aan de studie moet.
Studenten creditcards
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de verkrijgbare studenten creditcards:
Voorwaarde voor het aanvragen van een creditcard is meestal wel dat je stufi gestort wordt op een rekening bij de bank die de studenten creditcard verstrekt. Je studiefinanciering wordt dan gezien als je inkomen. Zonder inkomen zal geen enkele bank je een creditcard geven.
Wat kan je doen als je aanvraag wordt afgewezen?
Bij het aanvragen van een creditcard maakt de bank een inschatting van je kredietwaardigheid. Een creditcard is een soort lening, en de bank wil er wel zeker van zijn dat ze hun geld terugkrijgen.
Het kan voorkomen dat je aanvraag geweigerd wordt. Bijvoorbeeld omdat je maar weinig stufi ontvangt, omdat je schulden hebt of omdat er andere alarmbellen gaan rinkelen bij de bank.
Als dit het geval is dan moet je kijken naar andere mogelijkheden:
1: Ouders garant laten staan
In sommige gevallen is het mogelijk om je ouders garant te laten staan voor de uitgaven die jij doet met je studenten kaart. Hiervoor moeten je ouders uiteraard wel kredietwaardig genoeg worden geacht door de bank. Hebben je ouders een laag inkomen of alleen hoog genoeg voor hun eigen creditcard, dan houdt het op. Bovendien wil je zelf misschien helemaal niet je ouders vragen om garant te staan, dat gaat ten koste van je zelfstandigheid. Deze optie kan voor sommige studenten handig zijn, maar hij is niet ideaal.
2: Kies voor een debit card
Als de bank je geen creditcard wil geven en je ouders garant laten staan ook geen optie is dan is een debit card je beste keuze. Omdat je geen krediet krijgt worden er ook geen eisen gesteld aan je inkomen en kan iedereen de card zonder problemen aanvragen. Ook als je wel in aanmerking komt voor een creditcard kan een debitcard voordelen bieden. De meeste creditcards voor studenten hebben een vrij lage bestedingslimiet, meestal € 500 tot € 1000. Als je ver weg op vakantie gaat dan ben je met je vliegtickets en hotel kosten hier al snel doorheen. Bij een debit card bepaal je de limiet zelf door de hoeveelheid geld die je er op zet. Als je op vakantie gaat zet je je spaargeld erop en gaan met die banaan.
Hoe werkt een studenten debit card?
Betalen met een debit card werkt op dezelfde manier als een creditcard, met het verschil dat je geen krediet krijgt maar er zelf geld op moet zetten voordat je hem kan gebruiken. Een soort prepaid creditcard dus.
Voordeel is dat je nooit meer kunt uitgeven dan dat je hebt. Dus je bouwt geen schuld op. Nadeel is dat wanneer je even krap zit de hand op de knip moet. Maar dat is eigenlijk niet meer dan gezonde financiële hygiëne.
Bij online shoppen kies je voor betalen met creditcard en vul je de gegevens van de debit card in.
Debit card aanvragen
Een debit card aanvragen is sneller geregeld dan een studenten creditcard aanvragen.
Bij het aanvragen van een gewone creditcard moet je naast je personalia ook je financiële gegevens invullen.
Een debitcard bestellen kan binnen een paar minuten online en je krijgt je kaart per post thuisgestuurd.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.